Na fluitconcert Belgische supporters: waarom Rode Duivels zich maar beter verzoenen met 12e man (2024)

Dossier EK voetbal

Na fluitconcert Belgische supporters: waarom Rode Duivels zich maar beter verzoenen met 12e man (1)

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Oekraïne waren veel afgereisde supporters ontevreden.

"We hebben de fans nodig", was de boodschap van Kevin De Bruyne na het boegeroep van Belgische supporters na het gelijkspel tegen Oekraïne.Ondanks de kwalificatie lijkt er een barst ontstaan in de relatie tussen de fans en de Rode Duivels. Dat probleem moet volgens professor sportpsychologie Filip Boen (KU Leuven) snel opgelost worden. "De 12e man is belangrijk voor het eenheidsgevoel."

Het boegeroep van de Belgische supporters en de daaropvolgende reactie van aanvoerder Kevin De Bruyne hebben hun sporen nagelaten. "Dat was geen slimme reactie van de Rode Duivels", vindt Boen. "Want niet alle fans hebben de spelers uitgefloten en die worden nu wel genegeerd."

Boen begrijpt de misnoegde supporters, maar vindt het boegeroep ongepast. "Ze komen naar de wedstrijd om entertainment te zien en verwachten uiteraard een overwinning. Maar in het voetbal gebeuren nu eenmaal onverwachte dingen."

Het was dan ook "een vrij unieke situatie", gisteravond na de wedstrijd. "Ik kan me niet herinneren dat ik dit al in het internationale voetbal heb gezien. Volgens mij was De Bruyne verrast door de reactie van het publiek en reageerde hij daarom op die manier."

Bekijk: Rode Duivels begroeten hun fans niet na de wedstrijd

Na fluitconcert Belgische supporters: waarom Rode Duivels zich maar beter verzoenen met 12e man (2)

Videospeler inladen...

"Totaal ongepast"

Guy Van Den Broeck, die 3 jaar lang voorzitter was van supportersclub 1895, is kritischer. "Die actie van De Bruyne is totaal ongepast, hier heb ik geen woorden voor. Mensen betalen zich blauw aan tickets, nemen verlof in het midden van de week en krijgen dan niet eens een bedankje."

De ex-voorzitter vindt dat de spelers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Je moet geen discussie aangaan met de supporters, maar even groeten kan er wel van af. Dit is onbegrijpelijk voor profs."

De 12e man stond duidelijk niet meer achter het team. "Dat komt allemaal door gecreëerde verwachtingen. Na de teleurstelling op het WK in Qatar was er opnieuw hoop met een nieuwe generatie. Je verwacht dat deze groep wint, zeker na de overwinning tegen Roemenië. Als dat dan niet gebeurt, weten supporters niet goed wat hen overkomt."

Barst in relatie

"We hebben de fans nodig", was het enige wat De Bruyne na het boegeroep te zeggen had. Komt er nog een verzoening tussen de fans en de Rode Duivels?

Volgens professor Boen komt het wel goed. "Het is belangrijk dat ze met elkaar communiceren. De Rode Duivels moeten zich excuseren voor gisteren en hopelijk krijgen ze dan een beetje begrip vanuit het kamp van de supporters."

Supporters zijn met relatief weinig tevreden. Winnen tegen Frankrijk en we praten hier niet meer over

Want begrip kan onze nationale ploeg gebruiken. "Beide kampen hadden een andere visie op de match en dat zorgt voor wrevel. Terwijl spelers tevreden zijn met de kwalificatie, denken de supporters vooral aan de overwinning en aan het vermijden van het sterke Frankrijk. Door te praten met elkaar kan je dat conflict oplossen."

Kevin De Bruyne troost zijn kinderen na de wedstrijd tegen Slovakije. Foto: AP EK voetbal Waarom zijn we zo massaal teleurgesteld na het verlies van de Rode Duivels en hoe gaan we ermee om? di 18 jun 18:58

Ook Van Den Broeck, die er 2 jaar geleden bij was in Qatar, kan deze ongelukkige situatie goed plaatsen. "Supporters zijn met relatief weinig tevreden. Als je wint tegen Frankrijk, praten we hier niet meer over. Al zijn excuses ook wel op zijn plaats."

Dat supporters zo vergevingsgezind zijn, komt door de structuur van de sport, zegt Boen. "Omdat voetbal zo onverwacht is en binnen de wedstrijd alles kan veranderen. Als we succes hebben tegen Frankrijk, zal de sfeer bij de fans snel omslaan."

Eenheid creëren

Voetbalcommentator Peter Vandenbempt vindt het "zeer ongelukkig dat de relatie nu verstoord is". De ploeg heeft in deze fase meer dan ooit de fans achter zich nodig. "Als je dit kan oplossen, kan je samen met de twaalfde man een soort eenheid creëren en dat heeft veel voordelen", aldus Boen.

Met de steun van de supporters krijg je een thuiseffect. "Uit onderzoek blijkt dat het publiek onbewust invloed heeft op de beslissingen van de scheidsrechter." En de spelers zelf halen er extra motivatie uit. "Het heeft een groot effect op hun volharding en uithoudingsvermogen."

Als jarenlange supporter weet Van Den Broeck heel goed wat een twaalfde man kan betekenen voor een ploeg. "Vooral op dode momenten in de wedstrijd kunnen fans hun team oppeppen en stimuleren."

Een verzoening met de fans dringt zich dus op voor de Rode Duivels. "We hebben in die 3 wedstrijden al een rood legioen gezien in het stadion. Het EK is dichtbij en veel supporters zijn aanwezig. Als die relatie goed zit, gaat dat legioen ook achter de ploeg staan. Al zal dat afhangen van de eerste minuten tegen Frankrijk."

Na fluitconcert Belgische supporters: waarom Rode Duivels zich maar beter verzoenen met 12e man (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6036

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.