Google Pixel 8a vs. Google Pixel 8: dit zijn de grootste verschillen (2024)

De Pixel-serie heeft er een nieuw toestel bij: de Pixel 8a biedt veel voor een lagere prijs dan de Pixel 8, maar waarop bespaart Google? Hier lees je de verschillen.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

De verschillen tussen de Google Pixel 8a en Pixel 8

Google heeft deze week de Pixel 8a uitgebracht: een toptoestel dat op vlakken als bouwkwaliteit, camera’s en batterij bespaart voor een lagere adviesprijs. Hij is een half jaar later verschenen dan de Google Pixel 8. Dat is het reguliere model van de recentste Pixel-serie. Maar, voor welke kun je het beste kiezen: een ouder topmodel of de nieuwe subtopper? Wij zetten de verschillen hieronder voor je op een rij.

1. Prijs

Omdat de Google Pixel 8a een subtopper is, ligt de adviesprijs een stukje lager dan op de Google Pixel 8. De Google Pixel 8 verscheen vorig jaar met een adviesprijs vanaf 799 euro en de nieuwe 8a kost bij de lancering 549 euro, een verschil van 250 euro dus. Toch liggen de prijzen onderhand al dichter bij elkaar, want de Pixel 8 is nu verkrijgbaar vanaf € 579,-.

2. Behuizing en scherm

Leg je de smartphones naast elkaar, dan ogen ze – op de rondere hoeken en smallere camerabalk van de Pixel 8a na – vrijwel het zelfde. Wel heeft de Pixel 8 een glazen achterkant en de 8a eentje van kunststof.

De Pixel 8a is daarnaast een tikkeltje kleiner, met 6,1 in plaats van 6,2 inch. Aan de voorkant is het verschil duidelijker te zien. Het scherm van de Pixel 8a heeft veel dikkere schermranden dan de Pixel 8.

Ondanks dat komen de panelen veel overeen. Het gaat om OLED-schermen met een piekhelderheid van 2000 nits, een ververssnelheid van 120Hz en een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. De bescherming die op het scherm van de Pixel 8 zit is iets beter dan op de Pixel 8a, dus sleutels in je broekzak zullen eerder krassen achterlaten.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

3. Camera’s

Subtoppers als de Google Pixel 8a besparen doorgaans flink op de camera’s. De Pixel 8a neemt dezelfde 64 megapixel-sensor over van zijn voorganger. Dat is een hogere resolutie dan de 50 megapixel-camera op de Pixel 8, maar die sensor laat meer licht binnen in donkere omgevingen. Voor mooie kiekjes zit je echter met beide goed.

De groothoeklens op de Pixel 8a heeft 13 megapixel: één megapixel meer dan op de 8. Een tikkeltje beter op de nieuwe telefoon dus, maar veel verschil zul je niet zien. Ook de selfiecamera’s verschillen met 10,5 megapixel op de Google Pixel 8 en 13 op de Pixel 8a. Hier is het verschil klein en merk je in de praktijk weinig verbetering.

4. Batterij en laden

Het laatste grote verschil tussen de Pixel 8a en 8 zit hem in de batterij. Niet zozeer de accugrootte, want met 4492mAh op de 8a en 4575mAh op de 8 zijn ze vrijwel gelijk. De Pixel 8a bespaart vooral op de laadmogelijkheden.

Waar de Pixel 8 met een ruim uurtje volledig is opgeladen, duurt dat op de Pixel 8a bijna twee uur. De 8 laadt namelijk met 27 watt op, terwijl de Pixel 8a blijft hangen op 18 watt. Draadloos opladen kan op beide telefoons. De Pixel 8 doet dat sneller met 18 watt, de Pixel 8a ondersteunt maximaal 7,5 watt.

Veel overeenkomsten

Het is opvallend dat de Pixel 8a maar op een aantal vlakken met zijn grote broer verschilt. De toestellen komen over het algemeen erg veel overeen. Ze draaien beide op de Tensor G3-chip van Google zelf. Deze chip is vlot en kan erg goed overweg met kunstmatige intelligentie in Android 14.

Op de Pixel 8a krijg je dan ook toegang tot dezelfde AI-functies als de Pixel 8. Denk hierbij aan Circle to Search, waarmee je zoekopdrachten doet naar voorwerpen die je in apps ziet door deze te omcirkelen. Ook kan de software achtergrond verwijderen uit rumoerige video’s.

Android wordt op beide toestellen 7 jaar ondersteund, wat betekent dat je tot en met 2031 beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies ontvangt op de Pixel 8a. Omdat de Pixel 8 vorig jaar uitkwam, wordt hij tot en met 2030 ondersteund. Beide telefoons draaien op 8GB aan werkgeheugen om meerdere apps en games tegelijk te draaien. Je hebt keuze uit 128GB of 256GB aan opslagruimte voor al je foto’s, video’s en documenten.

Pixel 8a vs Pixel 8: welke moet je kiezen?

De Google Pixel 8a komt op veel gebieden overeen met zijn grote broer. Je bespaart momenteel een paar tientjes door voor de 8a te gaan en krijgt daarvoor een erg complete en vlotte telefoon.

Betaal je wel extra voor de Pixel 8? Dan krijg je een telefoon met hogere kwaliteit bouwmaterialen, een fraaier ogend scherm, iets betere camera’s en laad je sneller. Wat ons betreft zit je met beiden goed!

Google Pixel 8a

vanaf € 488,-

Bekijk prijzen Bekijk Google Pixel 8a

Google Pixel 8

vanaf € 579,-

Bekijk prijzen Bekijk Google Pixel 8

Meer Google-nieuws

Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je viaonze appennieuwsbriefbij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook opWhatsApp,Google Nieuws,Facebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

  • Google Pixel 9-serie wordt al op 13 augustus gepresenteerd (26 jun)
  • Google pakt goedkope YouTube-abonnementen via VPN hard aan (21 jun)
  • ‘Hierdoor krijgt de Google Pixel 10 een veel snellere chip’ (19 jun)
  • Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 24 (14 jun)
  • ‘Google Pixel Watch 3 XL op komst: bekijk de renders’ (13 jun)

Dit maandthema wordt gesponsord doorVodafone. Vodafone heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die we publiceren.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Pixel 8a vs. Google Pixel 8: dit zijn de grootste verschillen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5900

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.